A Goldmelisse (latin: Monarda Dydima) magyar neve méhbalzsam, Észak-Amerikában őshonos, de nekem valami azt súgja, hogy a svájci alpesi réteken is meghonosították. A szörp receptje (ez nem a palackon van, hanem a neten találtam :) ) a bodzavirág-szörp elkészítésére emlékeztet: 40 g virághoz 2 kg cukrot és 40 g citromsavat keversz, majd felöntöd 2 liter forrásban lévő vízzel; 2 napig az edényben állni hagyod, időnként újrakevered; a két nap letelte után a szirupot textilen átszűröd, hogy az összes virágszirmot eltávolítsd, majd újra felforralod, és üvegekbe töltöd.
A szörp színe rubinvörös, erősen gyógynövényes illata és íze van, némi ánizsos és bergamotos beütéssel. Utóbbi - a bergamot - miatt az Earl Grey teára is emlékeztet az íze.
Valaki kóstolót? :)
No comments:
Post a Comment