Nov 25, 2012

Monarda Dydima-szörp

A furcsa svájci élelmiszerek tárháza végtelen, a következő, amivel megismerkedünk, a méhbalzsam-szörp. 

A Goldmelisse (latin: Monarda Dydima) magyar neve méhbalzsam, Észak-Amerikában őshonos, de nekem valami azt súgja, hogy a svájci alpesi réteken is meghonosították. A szörp receptje (ez nem a palackon van, hanem a neten találtam :) ) a bodzavirág-szörp elkészítésére emlékeztet: 40 g virághoz 2 kg cukrot és 40 g citromsavat keversz, majd felöntöd 2 liter forrásban lévő vízzel; 2 napig az edényben állni hagyod, időnként újrakevered; a két nap letelte után a szirupot textilen átszűröd, hogy az összes virágszirmot eltávolítsd, majd újra felforralod, és üvegekbe töltöd. 
A szörp színe rubinvörös, erősen gyógynövényes illata és íze van, némi ánizsos és bergamotos beütéssel. Utóbbi - a bergamot - miatt az Earl Grey teára is emlékeztet az íze.
Valaki kóstolót? :)

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...