Sep 18, 2012

A "shop" lehet majd 24 órás (talán)

Ha már a szabályokról beszéltünk, itt egy újabb, amiről talán még nem meséltünk: Svájcban tilos éjjel-nappal illetve egyes kivételektől eltekintve vasárnap élelmiszert árulni. A kötelező zárvatartásnak gondolom a kereskedelemben dolgozók védelme a célja, illetve azért nem rossz mellékhatás, hogy a vasárnap az ha törik, ha szakad, szabadnap, amikor csak a pihenéssel foglalkozhatsz. Esetleg a pályaudvari, reptéri Migrosban vagy a benzinkút élelmiszerrészlegében vehetsz kaját, mert ők nyitva lehetnek, ugyanis rájuk "az utazóknak igényük van" - igen, ez a kivételezés indoklása. 

Éjjel viszont egyelőre senki nem árulhat élelmiszert. Ez egy hagyományos élelmiszerboltnál még viszonylag egyszerűen megoldható: a szabályozás szerinti időpontok között a bolt zárva tart, a személyzet otthon alszik. De mi van a benzinkutak shopjának élelmiszer-szekciójával, ami errefelé egyes kutaknál meglehetősen nagy választékkal bír, pl. teljes hűtőnyi felvágottat, tejterméket, friss kenyeret is árulnak. Na, nekik amikor eljön az "élelmiszer-záróra", az éjszaka nem árusítható dolgokat kötelezően le kell függönyözniük/el kell zárniuk. Ami valljuk be, elég hülyén néz ki, és értelme sincs sok, hiszen a személyzet továbbra is dolgozik, csak egyes dolgokat nem adhat el. Ha alkoholra vonatkozna a tilalom, annak még látnám értelmét, de itt szó sincs erről. 

A kivételek és a kantononkénti eltérések arra késztették a parlamentet, hogy megvitassák a témát az alsóházban, a szabályozás gatyába rázása céljából. Az egyes számú szándék, hogy egész Svájcban minden élelmiszerbolt hétköznap 6-20, szombaton 6-19 óráig tarthassanak nyitva. Ezen kívül továbbra is kivételezett státusz illetné meg a "turistákat és utazóközönséget kiszolgáló" árusítóhelyeket, tehát valószínűleg megnyugodhatunk, és a wädenswili állomáson továbbra is tudunk majd vasárnap is friss kenyeret venni. Egyes politikusok tovább lazítanák a kivételezést, és az amúgy is 24 órás shopot üzemeltető, "forgalmasabb" helyen lévő benzinkutaknak megengednék a 24 órás élelmiszer-árusítást. Ennek persze más, főleg baloldali, a szakszervezetek által is megtámogatott politikusok egyáltalán nem örülnének, mert sértené a shopban dolgozók érdekeit (persze továbbra sem érthető, hogy miért, hiszen ha nem kaját ad el, akkor benzint). 

A dolog még koránt sem dőlt el, a vita a felsőházban is folytatódik. 

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...