Feb 23, 2013

... és akkor jött a medve ...

Bár Svájc földrajzi adottságainál fogva simán otthont adhatna medvéknek, farkasoknak és egyéb hegyi ragadozóknak, az állattartók és a természetjárók nem kell, hogy aggódjanak a jószágok és saját testi épségük miatt, ugyanis se farkas, se hiúz nem járja a hegyeket, és medvéből sincs túl sok.
Az utolsó igazi vadon élő medvét még 1904-ben lőtték ki Graubündenben, mert "veszélyt jelentett az emberre". Aztán évtizedekig csak maximum a berni medveveremben láthattak barnamedvét a svájciak, amíg a 90-es években újra beindult a természetvédelem. A biodiverzitás növelésére először Ausztria nyugati részén eresztettek szabadon medvéket, majd az ezredforduló környékén a szintén a svájci határ közelében lévő olasz Adamello Brenta nemzeti parkban. 

Ezek a nemzeti parkok persze - gondolom - nincsenek gigantikus kerítésekkel bevédve, így a határokat nem ismerve elkóboroltak erre-arra.
JJ1, és JJ3 voltak az első "Problembär"-ek, azaz problémás medvék: JJ1 sokáig Tirolban kóborolt, végül Bajorországban kellett kilőni 2006-ban, JJ3 pedig 2008-ban Graubündenben lett túlzottan veszélyenek minősítve. JJ3 ma kitömve megtekinthető a Chur-i természettudományi múzeumban. A "JJ" titulus a medvék szüleinek nevéből jött: Joze és Jurka.
2012-ben az M-es medveszéria (az M jelentését nem sikerült kitalálnom) színesítette a svájci félbulvársajtó ("metróújságok") híreit. M12 és M14 sajnos közlekedési balesetben pusztultak el: M12-t az olaszországi Merano közelében egy gyorforgalmi úton gázolták el, M14 szintén Olaszországban a Brenner-hágó közelében fekvő Chiusa (Klausen) mellett ütötték el. M13-nak is volt egy balesete, de szerencsésen túlélte, majd felszívódott. Idén újra feltűnt Graubündenben, majd miután településekre bemerészkedve kukákat fosztogatott, illetve gyanútlan túrázókat követett és ijesztegetett, felminősítették "Risikobär"-nek (veszélyes medve), és kilőtték. M13 hamarosan JJ3 mellé kerül a múzeumba, Svájc pedig 1904 után ismét hivatalosan medve nélkül maradt.
A WWF természetesen nem örül a koncepciótlan svájci medvekezelésnek - hiszen szinte soha nem tudják, merre járnak a medvék, és nincsenek módszereik arra nézve, hogy a medvéket testi épségük megőrzése céljából biztonságos távolságban tartsák az emberi veszélyforrásoktól -, így változásokat sürgetnek. A svájci hatóságok persze ragaszkodnak hozzá, hogy ők mindent megtettek, hogy M13-at biztonságban tudják, többek között felszerelték rádiós nyomkövetővel és ha kukázni próbált, azonnal gumilövedékekkel törtek rá, hogy elijesszék.
A nyilatkozó svájci vadőr szerint szinte bizonyos, hogy hamarosan feltűnik majd egy újabb medve valahol a déli végeken. A nevét még nem tudjuk, és kíváncsian várjuk, milyen új módszerekkel tartják majd biztonságban a hatóságok... 

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...