Feb 27, 2013

Év eleji politika

Avagy: nézzük végig az aktuális plakáterdőt, hogy tudjuk, miről is szavaznak a svájci polgárok a következő, március 3-i népszavazáson.

Min Schulleiter mues drus cho. (ha jól dekódolom = Mein Schulleiter musst rauskommen = a suliigazgatómnak mennie kell)

Az enyhén vulgáris kampányszöveg (ami egyébként jellemző errefelé) alatt azért ott van apróbb betűvel, hogy a szavazásra bocsájtott javaslat arról szól, hogy az iskolavezetés kötelezően valamilyen szakmai vizsgához legyen kötve, mert ezek szerint most nincsen. 

Íme egy a néhány plakáterdőből. Az egyik arra buzdít, hogy szavazz úgy, hogy több lakás épülhessen Zürichben. Aztán kettő is azt mondja, hogy mondj igent, hogy maradjon a "Husi". Nem valami kövér politikusról van szó, sem pedig arról, hogy nemleges válaszok esetén mindenki csak zöldséget fogyaszthatna ezentúl, hanem a 13-14 éves korosztály számára kötelező háztartástan-órák (Haushaltkundeunterricht)  kerültek veszélybe költségvetési okok miatt, és ezeket kellene a javaslat felvetője szerint megmenteni, mert szükség van rájuk. (A gyerekek ezek szerint otthon nem tanulnak semmit a háztartásról.)
A kék-fehér (Zürich-színű) alma a teleknyereségadó csökkentése ellen kampányol. Camin Marco és Richard Wolff pedig az időközi várositanácsnok-választást akarják megnyerni. 

Végezetül pedig kedvencem, Thomas Minder kezdeményezése a részvénytársaságok vezetőségének nagyobb kordában tartásáról, ami szerinte a kisrészvényeseket hivatott védeni, de mivel sokak szerint több helyütt gumiszabályokat javasol, máshol pedig túlzottan restriktív, nem lenne jó megszavazni. És hogy miért a kedvencem? Hát a neve miatt: "Abzocker initiative" (jól hangsúlyozva ,ab'cokker), ami magyarul annyit tesz, lenyúlásellenes kezdeményezés. Csak szépen, szalonképesen ;)

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...