Apr 25, 2013

Csapzáradék - másodszor

Karikatur: TA/Felix Schaad.
De azért barátok maradunk, nem igaz? - kérdezi a sorompót az EU-s polgár fejére csapó Simonetta Sommaruga, Svájc igazságügyminisztere (Rajz: Tagesanzeiger, Felix Schaad)
Tegnap délután óta újra egységesebb az EU - már ha a svájci B típusú, öt évre,  munkahelykorlátozás nélkül kiadott munkavállalási engedélyek szabályozását nézzük. Júniustól ugyanis az EU-8-ak (2004-ben csatlakozottak, köztük Magyarország) tavalyi korlátozása után az EU-17-ekre is bevezetik a B-engedélykorlátot.
A "Ventilklausel", a Svájc és az EU közötti munkaerő szabad áramlásáról szóló egyezmény záradékának az EU összes államára való alkalmazását azzal indokolják, hogy a kiadott engedélyek EU-17-ekre számított éves növekménye meghaladja az egyezménybe foglalt 10%-ot, tehát az EU-s dolgozni vágyók már túlzottan elárasztják szegény Svájcot. Mostantól tehát maximálva van az egy évre kiadható B engedélyek száma, utána már csak L típusút lehet kapni. 
Az EU részéről Catherine Ashton külügyi referens "sajnálatosnak" nevezte Svájc lépését, de azt is kifejtette, hogy ez az EU szempontjából nem bír túlzott jelentőséggel. Megjegyezte továbbá, hogy nem értenek egyet Svájc számítási logikájával, az alpesi ország ugyanis a 10%-os növekményt csak az EU-17-ek statisztikája alapján számította ki, az EU-Svájc egyezmény szerint viszont mind a 25 EU országot egységesen kell(ene) kezelni.
De az intézkedés egyébként valóban nem sok vizet zavar, ha ugyanis azt a tényt nézzük, hogy a kétoldalú egyezmény alapján a Csapzáradék csak 2014 december 31-ig tartható fenn, ez a maximum másfél éves korlátozás inkább tűnik a svájci szavazók megnyerését célzó nacionalista színezetű lépésnek, mintsem igazi korlátozásnak. Hogy miért? Mert azt a másfél évet majd csak kihúzzák egy éves L típusú engedélyekkel a B-ből kimaradottak, az L engedélyekre pedig továbbra sincsen kvóta, mindössze kicsit kényelmetlenebb vele az élet, a lakásbérlésnél például ferdébb szemmel néznek egy L, mint egy B vagy C engedélyre. 

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...