Apr 10, 2013

Sächsilüüte St. Gallennel

Jön-jön-jön április harmadik hétfője, a Sechseläuten napja, tudjátok, amikor a hóembert robbantják az este hatos harangszó után - ha nem ugrik be, nézzétek meg az 1 évvel ezelőtti bejegyzést.
Ez az ünnep arról is híres (belföldön), hogy a zürichiek minden évben meghívnak egy másik kantont, hogy ünnepeljenek velük. Idén St. Gallenre esett a választás, akiknek a zászlója zöld alapon néhány fehér fahasáb, rajtuk keresztben favágó szerszámok. Na ebből csináltak elforgatva egy lovat (a képeken láthatót), a lóhoz pedig van sztori is. Mint megtudtam (nyugalom, zürichi születésű svájci kollégáim sem tudtak róla), 1988-ban valami népszerű sramlizenekarnak született egy "vicces kis" dala arról, hogy a sankt galleniek már Rapperswilben vannak (és mindjárt beveszik Zürichet is). Az ötlet földrajzilag és közigazgatásilag helytálló: hiába hívják a Zürichseet Zürichseenek, valójában 3 kanton veszi körül - Zürich, Schwyz és St. Gallen. Az már homályos, hogy ez a vicces 1988-as szám miért pont St. Gallent és Rapperswilt veszi a szájára, mert ott van Schwyz és Pfäffikon is, de most ezt a szálat nem vizsgálom tovább. Mindenesetre a fenti képen látható szórólapon olvashatjátok a dal refrénjét: "d'st galler stönd scho z'Rappeswil" = die Sankt Gallern standen schon zu (bei?)  Raplerswil = a st. galleniek már Rapperswilben vannak. Erős idegzetűek rákereshetnek a következő szövegre Google-n (majd meghallgathatják és elolvashatják a dalszöveget) "Baby Jail Rapperswil".
A programfüzeten pedig a figyelmes olvasó észreveheti, hogy a st. galleni sültkolbász (bratwurst) szigorúan mustár nélkül fogyasztandó. :-)

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...